Ontwerpfabriek Academie #4 - De filterbubbel en hoe je daar een klein gaatje in prikt

Wellicht heb je gehoord van de filterbubbel. Nog even in het kort: de filterbubbel is een fenomeen van internetdiensten die zich aanpassen naar onze smaak en voorkeuren. Daardoor zien we steeds minder informatie die ons wereldbeeld kan oprekken en ons perspectief kan vergroten.
Naast een versmalling van ons perspectief kleeft er nog een nadeel aan de filterbubbel: om zaken zo goed mogelijk voor jou te kunnen personaliseren moet een internetdienst zoveel mogelijk informatie over jou opslaan.

Ontwerpfabriek Academie

Met deze editie van Ontwerpfabriek Academie willen we je een beetje meer bewust maken van de invloed die je kan hebben op de informatie die je binnenkrijgt en tonen we je hoe je met 4 stappen een klein gaatje kan prikken in die bubbel.

 


Firefox1. Browse met Mozilla Firefox

[https://www.mozilla.org/nl/firefox/new/]

Om twee redenen:
- de eerste is privacy. Mozilla heeft privacy in haar DNA ingebakken.
Zodra je Firefox geïnstalleerd hebt, open je voorkeuren > privacy en klik je op "U kunt ook uw instellingen voor Niet volgen beheren". Websites die zich aan de regels houden zullen je niet meer volgen.
- de tweede reden om Firefox te gebruiken is de mogelijkheid met Extensies het programma aan te passen aan je wensen. De stappen 3 en 4 op ons lijstje horen daar ook bij.

 

DuckDuckGo2. Zoek met DuckDuckGo

[https://duckduckgo.com/]

Google is de koning van de bubbel en presenteert je niet het beste antwoord op je vraag, maar resultaten die passen bij jouw profiel. Stel in je browser de standaard zoekmachine in (ook mobiel) op DuckDuckGo.
DDG bewaart geen persoonlijke informatie van haar gebruikers en personaliseert de zoekresultaten niet. Je kunt wel instellen dat je vooral resultaten uit een bepaalde regio wilt krijgen (bijvoorbeeld uit ‘Nederland’). In het begin is dat even wennen omdat de resultaten soms flink afwijken van wat je verwacht. Gefeliciteerd, je bent uit je bubbel!

 

3. Gebruik Adblock Plus

[https://adblockplus.org/]

Adblock Plus blokkeert vervelende advertenties met trackingcode, zelfs op Facebook en YouTube. De laadtijd van websites met advertenties gaat fors naar beneden en er worden minder trackingcookies geïnstalleerd. Deze extensie is beschikbaar voor alle grote browsers. Er is ook een app voor smartphone beschikbaar die materiaal in je mobiele browser kan blokkeren.

 

Privacy Badger4. Installeer Privacy Badger

[https://www.eff.org/privacybadger]

Privacy Badger is een extensie ontwikkeld door EFF (Electronic Frontier Foundation): voorvechters van rechten in de digitale wereld.
Deze extensie gaat nog een stapje verder dan Adblock Plus en blokkeert trackers die ongemerkt alles opslaan wat je op het internet doet. Beschikbaar voor Firefox, Opera en Chrome.

 

Ben je verwonderd geraakt door de grote onbekende wereld buiten je vertrouwde bubbel? Dit is pas het topje van de ijsberg.
Bekijk dit artikel van Bits of Freedom voor meer tips om uit je bubbel te komen: https://www.bof.nl/2016/11/22/7-tips-om-uit-de-filterbubbel-te-breken/

30-11-2016 Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl