Waarom webdevelopers geen WordPress zouden moeten gebruiken

Waarom webdevelopers geen WordPress zouden moeten gebruiken

WordPress is gratis software, ontworpen om een blog mee op te zetten en uitgegroeid tot een zeer veelzijdig CMS om websites mee te beheren. Het is relatief makkelijk te installeren en wordt veel gebruikt voor persoonlijke websites en door zelfstandigen met een heel klein marketingbudget. Voor deze doeleinden is het uitstekend geschikt.
Omdat we af en toe vragen krijgen over WordPress van klanten en collega's hebben we de redenen waarom we dit systeem niet gebruiken op een rijtje gezet (met de voor ons belangrijkste bovenaan).

Gebruikerservaring
Wij zijn ontwerpers in hart en nieren. Dit betekent dat wij precies willen bepalen hoe een website eruitziet en aanvoelt.
Haal het logo en de tekst weg en een WordPress-site zou van iedereen kunnen zijn.
Door het gebruik van templates is er nooit sprake van een originele site met een unieke gebruikerservaring. Het is mogelijk een unieke WP-site te maken maar de kosten daarvan zullen die van een maatwerksite ver overstijgen.

"templates kill creativity"

Zoekmachineoptimalisatie
Er zijn een boel SEO-plugins voor WordPress. Door de juiste te kiezen kun je een bepaald niveau van optimalisatie bereiken maar je hebt nooit de fine-tune-controle die met een maatwerksite wel lukt.

Beveiliging
Er draaien miljoenen sites op WordPress en het is daarom een gewild doelwit voor hackers. Ons blacklistsysteem blokkeert ±100 ip-adressen per week van hackers en bots die een kwetsbare WP-installatie zoeken. Zodra een WP-site is gehackt is deze lastig te fixen.

Features
Er zijn duizenden plugins die van alles kunnen. Het is moeilijk een plugin te zoeken die precies doet wat de klant wil - op de manier hoe de klant wil. De keuze is dan toch een concessie doen (jammer) of een nieuwe plugin schrijven (duur).

Laadtijd
De tijd die een website erover doet om een pagina te laden is (naast irritatie) een belangrijk SEO-punt. WP-sites zijn over het algemeen langzamer door de hoeveelheid aan (overtollige) code en scripts door custom templates en plugins.

Updates
WordPress komt gemiddeld met meer dan 1 update per maand. Naast het risico dat deze update je site, plugin of template sloopt, kost het tijd en technische kennis om de updates uit te voeren. Dat is onbegonnen werk als je - zoals Ontwerpfabriek - honderden websites hebt draaien.

Plugins
Plugins zijn een fantastisch idee. Elke plugin is een extensie met extra functionaliteit voor WordPress, gemaakt door een derde partij.
Het nadeel is dat elke plugin met zijn eigen kwetsbaarheid komt of stuk kan gaan in combinatie met een update of een andere plugin. De meeste plugins worden zelden of nooit geüpdatet.

Browser Compatibility
Een website moet er in Internet Explorer en Firefox hetzelfde uitzien. En op een iPad, iPhone, Android, enz. Door de complexiteit van de templates en plugins is het lastig en tijdrovend om dit met WordPress voor elkaar te krijgen.

Support
Er is geen officieel development team en dus ook geen supportkanaal behalve een forum en de zoekfunctie van Google. Er is niemand die je kan bellen als er een storing is en je moet je zelf op zoek naar de oplossing.

Kosten
Een maatwerksite is bij Ontwerpfabriek helemaal niet duur en zeker niet als je bovenstaande punten meeweegt. Wij durven zelfs te stellen dat een maatwerksite in de meeste gevallen goedkoper is dan een vergelijkbare WordPress-site.

Conclusie
WordPress is echt een prachtig systeem voor mensen die zonder technische kennis snel en voor weinig een website in de lucht willen hebben. Maar als ondernemer is jouw bedrijf uniek en je website zou dat moeten uitstralen.
De website is meestal het eerste (en als je pech hebt het laatste) dat mensen van jouw bedrijf zullen zien. Zorg dus dat de eerste indruk uitstekend is.

Nazorg / haatmails:
JP de Swart
deswart@ontwerpfabriek.com

 

Dit artikel is geïnspireerd door verwante geesten van het toonaangevende webdesignbureau Webbed Feet (UK)

25-02-2015 Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl